Waarop letten als je een patchkast koopt?

Ben je van plan om een patchkast te kopen, dan ga je op verschillende zaken moeten letten aangezien patchkasten te koop zijn in verschillende afmetingen en met verschillende deuren. Ga door met lezen als je wilt weten waar je allemaal op moet gaan letten als je een patchkast gaat kopen.

Wat is een patchkast?

Een patchkast, ook wel een serverkast genoemd, is niets meer dan een veilige plaats waar je netwerkapparatuur kunt opbergen. Denk aan servers, maar ook patchpanelen, switches en dergelijke. Met een serverkast profiteer je van deze voordelen:

  • De servers en andere apparatuur wordt optimaal beschermd tegen stof, vuil, diefstal, stoten en oververhitting.
  • Alle apparatuur blijft netjes op één plaats gemonteerd waardoor je een beter overzicht hebt.

Het aantal units en de hoogte

Als je een serverkast gaat kopen, bepaal dan eerst hoeveel units je nodig gaat hebben en wat de ideale hoogte moet zijn. Je kunt meestal bij de leverancier van de servers of van de switches nagaan hoeveel de Hoogte eenheid in ‘U’ is. De meeste wandkasten hebben een hoogte van 6U tot 18U, terwijl de meeste staande kasten een hoogte van 12U tot 47U hebben.

Bepaal de breedte 

Een ander punt waar je op moet letten is de breedte van de patchkast, welke in ‘MM’ wordt aangeduid. De meeste patchkasten hebben een breedte van 600 MM of 800 MM. Voor het plaatsen van de serverkast zal de breedte niet uitmaken, maar je gaat wel rekening moeten houden met de vrije ruimte die naast de servers beschikbaar is. Zorg voor wat extra ruimte anders kan je je pols niet goed bewegen wanneer je de serverkast monteert.

Lees tip:  Structureel werken met een 3d print service

De diepte van de serverkast

Naast de hoogte en de breedte moet je nog op de diepte van de patchkast gaan letten. De meeste patchkasten hebben een gemiddelde diepte van 600 mm tot 1.200mm, maar het gaat hierbij echter meestal om buitenmaten. Je gaat namelijk rekening moeten houden met een uitval van gemiddeld 4 centimeter, afhankelijk van de soort serverkast die je koopt. Bij de aanschaf van een patchkast is het dus slim om de diepte van de server op te meten en om de stekkers aan de achterkant niet te vergeten mee te nemen in de opmeting.

Kiest een geschikte deur

Ook het kiezen van een geschikte deur voor de serverkast is een belangrijke taak, aangezien je uit meerdere soorten deuren kunt kiezen waaronder glazen en geperforeerde deuren:

  • Glazen deur: Deze deur is geschikt als er geen sprake is van vrijkomende extreme warmte. Je kunt hierbij uitgaan van een mooi design, minder stofophoping in de serverkast en een geluiddempende werking waarbij de achterkant van de kast van een stalen deur is voorzien.
  • Geperforeerde deur: Bij deze deuren kan je van een optimale ventilatie uitgaan waarbij er sprake is van een geweven staaldraad deur aan de voorkant en een geperforeerde deur aan de achterkant. Bij deze deuren voorkom je schade als de server oververhit raakt, maar je gaat wel rekening moeten houden met geluidsoverlast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *