Verschillende soorten fotografie

Er zijn verschillende soorten fotografie. Van profielfotografie tot sportfotografie. We bespreken vijf soorten fotografie in dit artikel. Het gaat om fotografie die hobbymatig kan worden uitgevoerd, maar ook professioneel. Alleen het eerste voorbeeld wordt vrijwel nooit hobbymatig uitgevoerd.
Beroepsmatige fotografie
Onder beroepsmatige fotografie vallen ook weer verschillende vormen van fotografie. Denk aan persfotografie, reclamefotografie, bedrijfsfotografie, medische fotografie enzovoorts. Dit wordt meestal gebruikt voor bladen, kranten, websites en dergelijke. Dit is een van de weinige soorten fotografie die bijna nooit hobbymatig wordt uitgevoerd. Professionele fotografen voeren deze vorm van fotografie het vaakst uit, hier verdienen ze uiteraard geld mee.

Portretfotografie
Bij portretfotografie wordt een persoon zo gefotografeerd dat de foto uitstraalt hoe die persoon is. Op een portretfoto moet het beste van een persoon naar boven komen. Een goede fotograaf geeft de geportretteerde precies de juiste aanwijzingen om dit goed over te kunnen brengen op de foto. Onder portretfotografie valt ook babyfotografie, bruidsfotografie en glamourfotografie.

Sportfotografie
Sportfotografie is enorm lastig. Dit komt omdat er vaak snelheid bij komt kijken. Timing is enorm belangrijk. Denk aan een voetbalwedstrijd waarbij precies van een doelpunt een foto moet worden gemaakt. Als je als professioneel sportfotograaf te laat bent voor het juiste shot, heb je een probleem. Daarom hebben sportfotografen vaak meerdere camera’s om hun nek hangen, zodat ze snel kunnen wisselen en niks belangrijks hoeven te missen. Ook moet je er als professioneel sportfotograaf voor zorgen dat de beelden niet bewogen zijn, behalve als dit de bedoeling is.

Studiofotografie
Studiofotografie, waarbij wordt gefotografeerd in een studio, is geschikt voor hobbyfotografen en voor professionele fotografen. Bijvoorbeeld portretfoto’s kunnen erg goed worden gemaakt in een studio. Je hebt hier meerdere attributen voor nodig. Denk aan schermen, flitsers, een professionele camera met standaard enzovoort. Het is dus wel even een investering, maar hier kun je als je het goed doet ook geld mee gaan verdienen.

Lees tip:  Voordelen van een draadloos alarmsysteem

 

Reportagefotografie
Als een gebeurtenis wordt vastgelegd in een serie foto’s, of iemand bijvoorbeeld een tijd wordt gevolgd en gefotografeerd, wordt dit reportagefotografie genoemd. De fotograaf vertelt met de foto’s een verhaal waarbij sfeer erg belangrijk is. De emotie moet van de foto’s afstralen voor het juiste effect. Ook dit is erg lastig maar als je het kunt, is het een knap staaltje vakmanschap.

Buiten deze vijf soorten fotografie heb je natuurlijk ook nog fotografie die buiten in de natuur kan worden uitgevoerd. Dit gebeurt erg vaak hobbymatig. Denk aan natuurfotografie, architectuurfotografie en reisfotografie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *